De Tuinmuze

Blad ruimen

11-12-2011

Het meeste blad is nu wel gevallen. Bladblazers maken dat het blad ruimen een stuk sneller gaat.

Wie een groot erf heeft met veel bomen rondom, weet hoe veel tijd er in blad ruimen gaat zitten. Het is wel noodzakelijk, want als het blijft liggen op de gazons, wordt het gras geel.
Ooit hadden we het blad met harken geruimd, wat dagen in beslag nam. Ook hadden we de zitmaaier ingeschakeld om het gevallen blad tot hopen op te schuiven. Nu doen we het met professionele bladblazers, die wij van een vriend mochten lenen. Oordoppen zijn overigens wel een vereiste bij het gebruik ervan. Dankzij deze bladblazers konden wij met vier man (binnen een dag) de grote gazons en alle terrassen bladvrij maken.
Bovendien was het weer ideaal: het blad was niet kurkdroog, maar enigszins vochtig, zodat het niet alle kanten op vloog. En het regende of vroor niet, zodat het blad niet in klonten aan elkaar gekleefd zat.


Handmatig werken is niet te vermijden: de bladhopen moeten in kruiwagens worden geschept en gaan terug onder de bomen in het bos waar ze vandaan komen. Zogenaamde schephanden zijn hierbij uiterst handig.
In de borders zelf is het beter geen bladblazer te gebruiken maar een hark. De losse grond vliegt namelijk alle kanten op wanneer de krachtige blazer erop wordt gericht.
Deze eigenschap is overigens goed te gebruiken om de talloze molshopen in ons gazon een kopje kleiner te maken: richt de bladblazer erop en de losse grond van de hoop wordt wijd verspreid. Weg is de hoop!

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms