De Tuinmuze

EPR-nesten

26-09-2018

Ondanks preventieve bestrijding van de eikenprocessierups (EPR), spotte ik in juli nesten in diverse eiken op ons erf. Was de bestrijding niet goed uitgevoerd?

Ik belde de Nationale Bomenbank (NBB) om te vragen hoe het komt dat ik begin juli toch nesten in de eiken zag. En dat nadat de NBB half mei een grondige preventieve EPR-bestrijding bij mij had uitgevoerd.
'We hebben nog niet eerder meegemaakt dat zo'n groot percentage van de bestrijding mislukt is,' was het antwoord. 'De rupsen gaan in diapauze en verpoppen zich op een later, gunstiger tijdstip.'
Tja, de natuur is altijd slimmer, maar echt blij was ik niet.
'We kunnen het verwijderen van de nesten op dit moment nauwelijks aan omdat het zo massaal voorkomt, maar u komt op de wachtlijst.'
Er zat niets anders op. Omdat onder andere boven mijn brievenbus, boven een buitenkraan en boven de moestuin een nest hing, keek ik iedere keer angstvallig naar boven in de hoop dat het niet uitscheurde.
Op 24 augustus was het eindelijk zo ver. Ik verwelkomde blij klimmer Rick en helper Joost, die met een kraan het zandpad naar mijn erf op kwamen rijden. Rick trok een beschermend pak aan en Joost plakte zorgvuldig alle kieren met plakband dicht. Compleet met masker ging Rick toen met de kraan omhoog. Het nest werd eerst met een kleverig goedje ingespoten zodat het niet uit elkaar viel, en daarna met een plastic zak eromheen eraf geplukt.
Maar niet alle nesten waren bereikbaar met de kraan. Bij enkele eiken moest Rick zijn klimkunsten aanspreken. Een ware klus met die uitrusting!
Nu hoop ik maar dat die rupsen dit kunstje volgend jaar niet herhalen ....

Meer weten over diapauze van de EPR: Klik hier op het bericht van Nature Today.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms