Gazonrenovatie
26-05-2017Ons gazon bestond tot voor kort uit plukjes gras tussen eilanden van mos. Het was groen, dat wel.
Gedreven door het instructiefilmpje dat Landleven over verticuteren op ons gazon had gemaakt belde ik 'De Struu' van gazonspecialist Henriko Berendsen. Ik wil een echt gazon, en niet een waarop ik tijdens het maaien de messen soms met een ruk omhoog moet trekken bij niveauverschillen of waarbij de rook uit de machine komt omdat hompen mos de zaak doen vastlopen. Jarenlang geen bemesting, zure zandgrond, plaatselijk veel schaduw en hopen eikenblad in de herfst maakten dat het gras langzaam wegkwijnde.
Grondig verticuteren en alles is gerepareerd, dacht ik naief.
Henriko bekeek de situatie, en legde mij een programma voor van overtoppen, vlakken, kopeggen, inzaaien, bemesten en rollen. Midden april zou met het werk begonnen moeten worden en zes weken later zou de tuin klaar moeten zijn voor het opentuinweekend begin juni. Henriko had er alle vertrouwen in. Met een beetje geluk met het weer en vooral veel sproeien moest het lukken.
Ook zou het kleine gazon van wat ik de binnentuin noem, onder handen genomen worden. Letterlijk, want de machines konden daarin niet manoeuvreren.
Vlak voor de werkzaamheden moest ik het 'oude' gazon maaien.
Toen 'De Struu' op 18 april voor kwam rijden, had ik wel even kromme tenen. Samen met Rob ging Henriko aan de slag, een enkele keer dekking zoekend voor een onverwachte sneeuwbui.
Vakkundig en efficiënt bewerkten ze met diverse machines de grond. Dat gebeurde met de nodige omzichtigheid, want daardoor kwam de erfenis van de vroegere bewoner bloot te liggen: puin, glasscherven en oud ijzer. De machines hebben het er gelukkig onbeschadigd van af gebracht.
Goed nat houden, drukte Henriko mij op het hart, en beloofde mij nog een bemestingsplan. Tussentijds kwam hij even poolshoogte nemen om te kijken wat het resultaat was.
Het milde weer hielp mee met zachte meiregens, en toen het warmer werd liet ik de sproeiers in actie komen. Ik keek de sprieten de grond uit.
Het eerste gras bevat veel suikers en het afgemaaide gras klontert dan ook. Maaien op stand twee en de klonters afvoeren, was het advies.
Vijf weken later ben ik in het bezit van mijn eerste echte gazon. Het is echt WAUW!
Meer weten over De Struu? Klik hier.