De Tuinmuze

Snoei rozen en halfstruikjes

Rozen: Struikrozen terug knippen op circa 20 cm boven de grond. Laat alleen de stevige takken staan. Bij klimrozen bloeien de lange onvertakte stengels het rijkst. Daarnaan komen zijscheuten met bloemen. Snoei de zijtakjes tot op 2 · 3 cm terug en bind de takken opnieuw aan. Bloeiende ouderwetse rozen worden pas na de bloei gesnoeid.

Lavendel en andere halfstruikjes: De beste snoeitijd hiervoor is eind maart/begin april. Knip het struikje voor ongeveer een derde terug. In augustus - na de bloei - volgt een tweede lichte snoei. Is de lavendelstruik van onderen kaal en houtig geworden, dan helpt diep terug snoeien helaas niet meer. Samen met de lavendel kunnen ook salie, ruit, rozemarijn en andere halfstruikjes onder de keukenkruiden, worden gesnoeid. Wacht niet tot ze uitgezakt en kaal van onderen worden, maar houd ze door regelmatig snoeien compact.
Lavendel wordt in augustus voor de tweede keer licht gesnoeid. Haal de bloemstelen en de stengeltopjes weg. Je kunt ook tegelijk stekken: scheur voorzichtig de scheutjes af, zodat een stukje bast ('hieltje') blijft zitten, of snij gewoon een stukje stek af (ongeveer 5 tot 7 cm). Zet de stekjes in een mengsel van potgrond en rivierzand. Als ze doorgeworteld zijn (onder glas) kunnen ze in het voor- of najaar in de tuin worden uitgeplant. Net als voor lavendel, kun je dit doen voor laurier, hysop, rozemarijn en salie.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms