De Tuinmuze

April

De dagen lengen en de lichtintensiteit neemt toe. Er kan echter nog nachtvorst voorkomen.

Groententuin

Spit de groenbemester (zoals winterrogge) die je eerder op het land hebt gezaaid, onder. Zaaien: pastinaak, wortels, doperwten en uien. Geef uien elk jaar een andere plek, in verband met aantasing door stengelaaltjes. Zaai suikermaïs voor in zaaikistjes of potjes.

Siertuin

Gazon verticuteren en gazonmest strooien. Kunstmest wordt snel opgenomen en het effect is na korte tijd zichbaar. Kunstmest draagt echter niet bij aan een gezond bodemleven, organische meststoffen wèl. Sproei na het strooien of wacht tot er regen wordt verwacht. Herhaal de bemesting in juni.
Eenjarige klimplanten kunnen worden gezaaid.
In maart en april kunnen een aantal heesters en boompjes worden gesnoeid. Klik hier voor meer informatie.
Zet nu vast steunen om de vaste planten in de borders, die nu nog lage rozetten vormen, maar later zo hoog worden dat harde wind of regen ze knakt. Dat kan met rijshout (opgebonden en dooreengevlochten), maar ook met kant en klare hoepels op een stevige poot, die mee kunnen 'groeien' met de plant. Overigens kun je nu vaste planten, die een te grote pol hebben gevormd, scheuren of in delen steken met een scherpe spade. Het hart van de pol is het meest slechte deel (ze groeien van binnen naar buiten), dus dat kan verwijderd worden. Hosta's, Phloxen en Monarda's kunnen enorm opknappen als ze om de drie jaar worden gedeeld.

Vijver

Waterplanten kunnen verpoot worden. Te grote wortelstokken van de waterlelie kunnen gedeeld worden.

Fruit

Snoei de kruisbessenstruiken. Houd de grond rond de bessenstruiken en fruitbomen onkruidvrij. Geef wat extra mest. Leg stro tussen de aardbeienplanten om de vruchten schoon te houden. De meeste rassen kun je drie jaar laten staan, daarna het aardbeienbed vervangen. Beter is om ieder jaar een gedeelte van je aardbeienbed te vernieuwen.

Aandachtspunten

Luis kun je bestrijden met brandnetelgier of gier van vlier. Kook het brandnetelblad circa 15 minuten in ruim water. Voeg daarna een eetlepel groene zeep toe. Verdun dit extract met water: 5 liter water op 1 liter extract en spuit dit op de planten. Vlierextract: Kook 0,5 kg blad in 5 liter water. 30 Minuten afkoelen en zeven. Voeg een eetlepel zachte zeep toe.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms