De Tuinmuze

Maart

Maart roert zijn staart: het kan nog vriezen!

Groententuin

Bij gunstig weer kan gezaaid worden in de volle grond: spinazie, wortel, raapstelen. Eventueel zaaisel met vliesdoek afdekken tegen nachtvorst, wind en vogelvraat. Voorzaaien in bakjes: andijvie, bleek- en knolselderij, bloemkool, broccoli, sperzie-, tuin- en snijbonen.

Siertuin

Begin voorzichtig met het opruimen van de borders. Eenjarige zomerbloemen kunnen nu worden voorgezaaid. Zorg dat de zaaibakjes of -kistjes goed schoon zijn (met heet sodawater reinigen) om kiemschimmels geen kans te geven. Zaai- en stekgrond maak je door gelijke delen grof zand en potgrond te mengen.
De rozen kunnen gesnoeid worden, evenals lavendel, rozemarijn en andere halfstruikjes. Klik hier voor meer informatie over snoeien van rozen en halfstruikjes.
Planten scheuren: Oudere planten die grote pollen hebben gevormd kunnen nu prima worden gescheurd. Sommige planten, zoals hosta, zijn zo compact dat je ze het best kunt delen met een scherpe spade.
Verwaarloosde taxus? Taxus is de enige conifeer, die goed tegen snoei kan en die opnieuw uitloopt op het bruine hout. Gooi hem niet te snel weg, maar geef hem een grondige snoeibeurt.

Aandachtspunten

Het is nu de tijd om organische mest aan de bodem te geven (nog geen dierlijke mest of natuurmest als koraalalgenkalk of maÎrl, natuurfosfaat). Kuipplanten gaan uitlopen: snoei de dode takjes eraf, verpot de planten eventueel en bemest ze.

Vijver

Controleer of het dieren- of plantenleven nog schade heeft geleden door de afgelopen winter. Wie ooit verleid is geweest om een stekje mee te nemen van prachtig riet of kattestaarten die langs een slootkant stonden, moet nu maar eens kritisch kijken of het plantje ondertussen zijn monsterachtige wortels niet door de vijverfolie heeft geboord, of andere planten dreigt te overwoekeren. Haal de 'gast' er zo snel mogelijk uit. Over het algemeen zijn vijverplanten het best onder controle te houden als ze in mandjes in de vijver worden gezet, en regelmatig gescheurd of gedund worden. Als je te lang wacht, heb je een zaag nodig om ze in hanteerbare stukken te delen en laat de kluwen van wortelstokken zich niet makkelijk uit het water halen.

Fruit

Het is nu nog mogelijk om jonge fruitbomen te planten. Zorg voor een royaal plantgat, met een paal voor steun. Plant de boom even diep als hij op de kwekerij stond. Kies 3 of 4 zijtakken voor de eerste verdieping takken op ongeveer 60 cm van de grond. Snoei ze met de helft terug op een naar buiten gerichte knop. Neem de andere zijtakken helemaal weg.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms