De Tuinmuze

December

Maak de tuin winterklaar: ruim zo min mogelijk op! Uitgebloeide planten en zaaddozen bieden boeiende wintersilhouetten. Blad tussen planten beschermt tegen vorst. Bovendien bewijs je er de dieren ook een dienst mee: Zaad van kaardebol is geliefd bij putters. Insecten overwinteren in holle stengels en dor blad.

Siertuin

Als alle blad van de bomen is gevallen, kan het verwijderd worden van het gazon. Laat het liggen in de borders, dan vormt het een winterdek.
Voorjaarsbollen en knollen kunnen in de grond. Plant ze in groepjes voor een leuk effect.
Geef vorstgevoelig planten - zoals Acanthus, Anchusa, Anemone hybrida, Arisaema, Campanula lactiflora, Ceratostigma, Crocosmia, Geranium, Gunnera, Incarvillea, Lavatera, Phygelius - een extra dek van blad, stro of sparrentakken.
Is de blauwe regen (Wisteria) al voor de tweede keer gesnoeid? Wisteria wordt ongeveer 2 maanden na de bloei en midden in de winter gesnoeid.

Groententuin

Weet je nog wat je afgelopen jaar op welke plek hebt gepoot? Dan kun je nu een schema maken en een lijstje maken van welke zaden je gaat aanschaffen en waar je ze plant. Pas vruchtwisseling toe, waarbij je onderscheid maakt in groepen van wortel-, knol- en bladgroenten, een groep van peulvruchten en een groep van kruisbloemigen.
Verse groenten op de vensterbank zijn lekker voor in de sla: Tuinkers, rucola of basilicum.

Fruit

Sommige rassen van appel of peer komen pas goed op smaak, als ze tot de winter worden bewaard. Zolang het niet vriest, kan het in de buitenlucht. Dek wel af tegen vogels en anderen dieren. Druiven kun je in de tweede helft van december snoeien, tot uiterlijk half januari. Van de éénjarige en licht gekleurde twijgen kun je stekken maken.

Vijver

Zorg ervoor dat er geen zuurstof tekort is als het vriest. Dat kan door piepschuimbollen in de vijver, maar ook door een pompje. Een luchtpompje blaast lucht in het water en staat binnen; door een slangetje wordt lucht de vijver ingepompt. Een pompje dat Ìn de vijver staat en water rond pompt, moet minstens 80 cm diep staan, zodat hij niet stukvriest. Verder kun je een gat openhouden met een bos stro rechtop in het water. Sla nooit een gat in bevroren vijverwater. De trillingen kunnen fataal zijn voor het dierenleven in de vijver. Maak een gat met heet water. Verlaag de waterspiegel dan met een paar centimeter. Valt er sneeuw op het ijs, veeg het dan weg, zodat er weer licht in de vijver komt (voor de zuurstofplanten).

Aandachtspunten

Het heeft geen zin om nu met (kunst)mest te strooien omdat de planten nu nauwelijks met hun wortels voeding uit de bodem halen. De (ongebruikte) voedingsstoffen zouden ook in het grondwater terecht kunnen komen, wat niet gewenst is. Wanneer je de conditie van de bodem wil verbeteren kun je compost onderwerken. Kleigrond wordt bij voorkeur vóór de winter gespit, zandgrond in het vroege voorjaar. Als de grond zeer nat is of licht bevroren of besneeuwd, is bewerking slecht voor de structuur.
Het is nu een geschikte tijd om je tuingereedschap te onderhouden. Verwijder met een harde borstel de grond van je gereedschap, schrob de stalen delen schoon en maak ze droog. Smeer ze met een kwastje in met lijn- of olijfolie.
Tijd ook voor een grote beurt voor je (zit)maaier.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms