Juli
Dit is de hooimaand. De zomer gaat langzaam over haar hoogtepunt heen.
Siertuin
Controleer van alle planten in pot en hangmanden regelmatig of ze voldoende water hebben, Ook bij regenachtig weer. Zomerbloeiers, geschikt voor een plek in de schaduw, zijn vlijtig liesje en begonia. Wie een wilde-bloemenweide in zijn tuin heeft, kan op zijn vroegst eind juli maaien, zodat de planten de tijd krijgen om zaad te vormen. Laat het maaisel ongeveer en week liggen en voer het hooi daarna af.
Sedum (hemelsleutel) blijft het mooist als je hem weinig voeding geeft en aan de droge kant houdt.
Rozen stekken, rozenziekte en rozenverzorging: Klik hier voor meer informatie.
Dit is ook een goede tijd om buxus te stekken: Klik hier voor meer informatie.
Gazon: Maai het gras niet al te kort als het langdurig zonnig is, zodat het gazon niet te snel verbrandt.
Wieden: Doe het met beleid. Leuke planten hebben misschien zaailingen. Zet ze apart voor het volgend jaar of maak er vrienden blij mee.
Vijver
Wees nog steeds alert op het waterpeil. Vul bij indien nodig. Blijf alg uit de vijver scheppen.
Groententuin
Tomaat: Tomaatplanten kun je kweken in een hobbykasje of op een plaatsje in de zon, gesteund door een stokje, spiraal of - in het kasje - aan verticaal gespannen touwtjes. Geef tijdens de bloei elke morgen een tik tegen de bloemen, zodat het stuifmeel zijn werk kan doen. Met droog weer krijg je het meeste effect. De scheuten die in de oksels groeien van de bladeren die op de stam groeien, worden weggehaald ('dieven'). Snoei de top eraf als zich meerdere bloemtrossen hebben gevormd, zodat de plant zich kan concentreren op de vruchtvorming.
Fruit
De lange ranken die bramen en japanse wijnbes nu maken, krijgen volgend jaar vruchten. Bind deze takken aan. Knip na de oogst de afgedragen takken tot de grond toe af. Bessen kunnen nu geoogst worden. Om vogelvraat tegen te gaan kun je een strak gespannen net over een kooivorm over de bessenstruik spannen of kippengaas gebruiken. In slaphangende netten kunnen vogels namelijk verstrikt raken.
Aandachtspunten
Iepziekte: als je nu dode takken in een iep ziet, kan hij last hebben van iepziekte, een schimmelaantasting, die verspreid wordt door de kleine en grote iepenspintkever. Verwijder takken met verdord blad. Als de buitenste ringen geleeltelijk bruinzwart zijn verkleurd, is de iep helaas niet meer te redden en moet worden gerooid. Hij vormt anders een infectiebron voor de andere naburige iepen.