De Tuinmuze

Juni

We gaan naar het hoogtepunt van de zomer. Tijd om te genieten van rozen en aardbeien.

Siertuin

Gazon: herhaal bemesting (zie april), maai regelmatig en werk de kantjes bij met tuinschaar of trimmer. Rozen: Bemest de rozen met - liefst organische - rozenmest. De rijjke bloei kost veel energie. Als je de uitgeboeide bloemen bij doorbloeiende rozen wegknipt, krijg je meer bloemen. Ramblers (uitbundig bloeiende leirozen) kunnen na de bloei worden uitgedund: haal de oudste basistakken voorzichtig weg. Clematissoorten die in het voorjaar op het oude hout bloeien kunnen nu eventueel (vóór de langste dag) worden gesnoeid. Snoei ongeveer een derde van de aanwezige stengels, om de plant te prikkelen vanuit de basis nieuwe scheuten te vormen (bijvoorbeeld Clematis montana, de alpina's en macropetala's). De uitgebloeide hortensia uit de huiskamer kan de tuin in: knip de stelen eerst terug tot waar de kleur donkerder is (dat is het oude hout). Geef ze een plekje in de halfschaduw in goed bemeste grond.
Hagen en heggen van buxus en andere heesters kunnen nu worden gesnoeid. Klik hier voor meer informatie.
Eenjarige bloemen kunnen in de eerste helft van deze maand nog worden gezaaid. Als de Wisteria (blauwe regen) is uitgebloeid, kun je de nieuwe uitlopers van deze krachtige groeier snoeien, om te voorkomen dat hij woekert. Houd op dezelfde manier de klimhortensia in toom.

Groententuin

Eind mei/begin juni worden peulvruchten (snij- en sperziebonen) ter plekke gezaaid. Stambonen hebben geen steun nodig, stokbonen - die wel 3 meter lang kunnen worden - wél. Die steun kan gemaakt worden in de vorm van een wigwam. Stambonen zaaien: op rijen van 40 cm afstand, circa 5 zaden in een ondiep kuiltje, 40 cm van elkaar. Stokbonen zaaien: 3 tot 5 bij elkaar aan de binnenkant van de stok. Zaai in de volle grond: andijvie (tweede helft juni), krop-, ijsberg- en eikenbladsla, (zomer)spinazie, postelein, rood- en groenlof, snijbiet, worteltjes en winterwortel. Ook: biet, bloemkool, broccoli, radijs en knolvenkel, boerenkool en koolrabi (vanaf half juni), roodlof (vanaf half juni), koolraap. Rabarber kan nog geoogst worden, maar na de langste dag is het niet meer raadzaam om rabarber te oogsten. Plant hier en daar een rijtje goudsbloemen in de moestuin. Deze bloemen trekken zweefvliegen aan, die eitjes leggen. De larven die hieruit komen zijn verzot op luizen.

Vijver

Let op het waterpeil als het te lang droog is geweest. Vul eventueel bij. Blijf, bij overmatige algengroei, regelmatig alg uit het water scheppen.

Fruit

Druif krenten: Geef de vruchtjes in de tros voldoende ruimte en licht om uit te groeien. Met een speciaal schaartje (lang en smal) kunnen de niet-gezette bloempjes en de te kleine besjes worden weggeknipt.
Herfstframbozen toppen: De herfstframbozen groeien als een speer. Om ze wat in toom te houden, kun je eind juni de top eruitknippen.
Ook mag de pruimenboom gedund worden. Klik hier voor meer informatie over snoei fruitbomen.
Noot: een noot mag, net zoals berk en esdoorn, niet in de winter worden gesnoeid, maar alleen als ze volop in het blad zitten. Dit heeft te maken met de sapstroom, die voor elke boom verschilt. Bessen: bessenstruiken wortelen oppervlakkig. Let er op dat ze voldoende water hebben. Geef bij voorkeur 's morgens water, zodat de bladeren de rest van de dag kunnen drogen. Het vochtige blad is namelijk gevoelig voor schimmel.

Aandachtspunten

Legionella: stilstaand water in een plantensproeier of tuinslang waarvan de temperatuur oploopt boven de 20 graden kan gevaar opleveren voor de gezonheid. Laat de tuinslang na gebruik dus leeg lopen en zet plantensproeiers leeg weg!
Met warm vochtig weer dreigt infectie van rozen door meeldauw: witte poederachtige vlekken op het blad. Bestrijding: spuiten met een niet schadelijk, zwavelhoudend middel. Spuit niet als de temperatuur boven de 25 graden C ligt (dampvorming). Herhaal het spuiten om de week.
Slakken! Probeer ze eens als volgt te bestrijden: doe wat fijn legmeel in een margarinekuipje. Maak er op bodemhoogte een paar gaten in. Sluit het kuipje af en zet het in de tuin. De volgende morgen levert dit een oogst naakt- en huisjesslakken op.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms