De Tuinmuze

Augustus

Deze maand wordt ook wel de oogstmaand genoemd. De nachten worden langer en vochtiger.

Siertuin

Het gazon heeft nog steeds aandacht nodig. Herstel eventueel een dichtgeslibde grasmat met prikrollen en verticuteren. Geef daarna extra gazonmest. Wie een nieuw gazon wil inzaaien, kan daarmee het beste eind van deze maand beginnen. Spit de grond om en haal alle onkruid weg. Goed egaliseren en kluitjes fijnharken.
Lavendel wordt nu voor de tweede keer licht gesnoeid. Tegelijkertijd kun je stekjes maken, evenals bij een aantal andere halfstruikjes: Klik hier voor meer informatie.
Wie bij het samenstellen van de borders niet alleen is uitgegaan van de zomerbloeiers, maar ook voldoende 'laatbloeiers' heeft geplant, heeft er nu profijt van. Veel soorten herfstasters en zilverkaars (Cimicifuga) geven nu accenten aan de tuin. Vaste planten die in juni/juli hun hoofdbloei hadden, kun je nu scheuren of met een scherpe spade in delen steken. Verwijder een deel van het blad en beschadigde wortels. Zorg voor voldoende water voor deze pas geplante nieuwe pollen.

Groententuin

Je kunt nog steeds biet, kropsla, spinazie en veldsla zaaien. IJsbergsla is goed bestand tegen slecht weer.
Als het loof van de uien is afgestorven, is het tijd om de uien te rooien ('strijken'). Wip de uien zonder ze te beschadigen met een riek uit de grond en hang ze - onder een afdak - buiten te drogen.

Fruit

Als de bessen geoogst zijn kun je - tot april - de bessenstruik snoeien: haal de oudste en zwaarste takken eraf, zodat er veel licht in de struik komt. Vier of vijf takken laat je zitten, dat geeft volgend jaar voldoende oogst.
Aardbeien kun je het beste deze maand planten. Niet te diep, het 'hart' moet goed zichtbaar blijven. Controleer of de pas uitgezette plantjes voldoende water hebben. Van oudere aardbeienplantjes kunnen de uitlopers worden verwijderd. Geef extra mest en houd de bedden onkruidvrij.

Vijver

Troebel water of overmatige algengroei? Misschien kunnen extra zuurstofplanten het evenwicht verbeteren. Klik hier voor meer informatie.

Aandachtspunten

Buxustopmijt: zijn de blaadjes van de buxus-toppen gekruld? Grote kans dat de buxustopmijt dit veroorzaakt: witte mijten in de omgekrulde blaadjes. Bestrijding: snoeien (niet op de composthoop gooien, maar meegeven aan de vuilnisman of verbranden).

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms