De Tuinmuze

Oktober

De nachten worden al behoorlijk koud, hoewel het overdag nog lekker warm kan zijn. De dagen worden steeds korter.

Groententuin

Knoflook kan nu in de grond wordt gezet: steek de teentjes ongeveer 5 cm diep in de grond, 15 · 20 cm uit elkaar.
Bonen drogen: de bonen die bewaard zijn om volgend jaar te zaaien worden eerst gedroogd en gedopt. Leg ze daarna circa 3 weken in de diepvries, om aantasting door de bonenkever te voorkomen.
Braakliggende grond: zaai een groenbemester, zoals Borago, Phacelia of wintertarwe.

Siertuin

Pioen verpoten: eigenlijk moeten pioenen zo min mogelijk worden verplant. Pas na ongeveer tien jaar kunnen ze eigenlijk worden gerooid en gescheurd. Oktober is hiervoor de beste tijd. Fuchsia's en Pelargoniums die in winterstalling gaan worden nu teruggesnoeid. De afgeknipte takjes kun je stekken in vochtige potgrond. Zomerbollen (bv. Eucomis) kun je in de pot laten overwinteren op een donkere vorstvrije plek. De grond mag echter niet te nat zijn. Je kunt ze ook als Dahliaknollen rooien en donker, droog en vorstvrij bewaren, bv. Commelina en Mirabilis jalapa.
Taxushaag: prima tijd om een taxushaag aan te leggen of een andere soort haag. Klik hier voor meer informatie.
Boom planten: In een ruim plantgat, met 1 of 2 boompalen als steun. Maak de kluit goed nat. Plant hem net zo diep als hij op de kwekerij stond.
Plant eens bollen voor verwildering! Daar is het nú de goede tijd voor.

Aandachtspunten

Wees niet al te netjes met opruimen. Laat op sommige plekken een strooisellaag van afgevallen blad liggen, of een stapel takken. Dit biedt een schuilplaats aan egels, insecten en andere diertjes. Een strooisellaag zorgt er tevens voor dat de vorst minder diep in de grond dringt. Hierdoor bevriezen schimmels, bacteriën en allerlei organismen die nuttig zijn voor de planten, minder snel. Bovendien wordt de bladlaag geleidelijk aan omgezet in humus. In perioden van droogte beperkt de bladlaag de verdamping van water.

Vijver

Controleer het eerder gespannen net, dat het afgevallen blad moet opvangen. Zorg dat er niet te veel spanning op staat, anders scheurt het.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 0314 - 641 701
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms