De Tuinmuze

Januari

De gemiddelde temperaturen en de lichtintensiteit zijn laag. Alle planten zijn in rust, behalve de winterbloeiers.

Siertuin

Wintergroene planten kunnen in dit jaargetijde structuur aan de tuin geven. Klik hier voor wintergroene planten.
Winterbloeiers zorgen in dit jaargetijde voor kleur in de tuin. Klik hier voor winterbloeiers.
Wie de border of de tuin wil veranderen kan daar nu rustig zijn gedachten over laten gaan en daarmee de basis leggen voor een doordacht tuinplan. Nog meer anticiperend is het als je in het afgelopen jaar notities hebt gemaakt over planten die je wilt verplaatsen of vervangen (en dan nog weet waar ze staan), hoekjes waar je niet tevreden over bent of waar je een andere bestemming voor wilt en allerlei andere tuinwensen.

De kweek- en moestuin in rust

Groententuin

In een platte bak of kasje zijn vanaf nu diverse groenten te zaaien, zoals radijs (in maart de volle grond in), knolvenkel (in maart de volle grond in), raapstelen ('Namenia' en 'Gewone Groene').
Spruitjes: ook in januari maken de planten nog mooie vaste spruiten. Pluk ze op tijd.
Pastinaak is winterhard en is de hele winter door te oogsten.
Boerenkool: als de 'vorst eroverheen is gegaan', wordt de smaak wat zoeter.

Fruit

Rond half januari kun je appels snoeien. De sapstroom bij appelbomen komt geleidelijk op gang, zodat, als je nu snoeit, er minder kans is dat de bomen geïnfecteerd worden met de schimmel die vruchtboomkanker veroorzaakt. Klik hier voor informatie over fruitbomen snoeien.
Druiven: is de wintersnoei gebeurd? Dit kan tot uiterllijk half januari. Niet snoeien als het vriest!

Vijver

Zorg voor een ijsvrij gat in de vijver (met halve bollen van piepschuim, met een rechtopstaande bos stro of met een pompje dat minstens 80 cm diep staat, of met een beluchtingspompje) zodat er voldoende zuurstof is. Als de oppervlakte bevroren is, stamp er dan niet op of probeer er geen gat in te slaan, want de trillingen zijn slecht voor het dierenleven in de vijver. Maak liever eerst een gat met heet water en verlaag dan de wateroppervlakte met een paar centimeter. Als er sneeuw ligt, veeg dit weg zodat er weer licht in de vijver komt: Goed voor de zuurstofplanten.

Aandachtspunten

Bemesting: Het heeft geen zin om nu met (kunst)mest te strooien omdat de planten in dit jaargetijde nauwelijks met hun wortels voeding uit de bodem halen. De (ongebruikte) voedingsstoffen zouden ook in het grondwater terecht kunnen komen, wat niet gewenst is.
Grondbewerking: Wanneer je de conditie van de bodem wil verbeteren kun je compost onderwerken. Kleigrond wordt bij voorkeur nog voor de winter gespit, zandgrond in het vroege voorjaar. Als de grond licht bevroren, besneeuwd of zeer nat is, is bewerking slecht voor de structuur.
Sneeuw: Sneeuw is luchtig en isoleert, en is daardoor een uitstekend winterdek. Conifeertakken kunnen echter geheel doorbuigen als er te veel sneeuw op ligt. Schud de sneeuw er voorzichtig af, eventueel met een bezem. Beloop het gazon ook zo min mogelijk als er sneeuw op ligt; dit veroorzaakt later gele plekken in het gras.
Kuip- en terrasplanten: Controleer kuip- en terrasplanten (die in een vorstvrije, lichte en niet te warme ruimte verwinteren) op aantastingen. Klik hier voor informatie over kuip- en terrasplanten in de winter.

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms